Novinka zasáhne i jihomoravské úředníky, kteří se obávají velkého množství nové práce. Značky totiž budou objednávat a také rozhodovat o jejich správném znění. „Ztíží nám to práci. V některých případech budeme například muset volat do ústavu pro jazyk český a zjišťovat, jestli není výraz na značce urážlivý nebo vulgární," poznamenala vedoucí oddělení registru vozidel městského úřadu ve Znojmě Marie Hanáková.

Víc práce očekávají také v Brně, kde ročně vydají téměř dvacet tisíc značek. „Je to činnost navíc. Budeme se zabývat něčím novým, což je vždy náročné," řekl vedoucí odboru dopravně správních činností brněnského magistrátu Ladislav Prudil.

značky na přání - od ledna příštího roku mohou řidiči získat registrační značky na přání
- značka se musí skládat z osmi znaků
- žadatelé mohou kombinovat číslice i písmena
- výjimku tvoří písmena G, CH, O, Q a W
- za dvě značky lidé zaplatí deset tisíc korun
- registrační značky se nově stanou majetkem řidičů

Řidiči mají o značky na přání zájem. Už teď se zajímají o konkrétnější podmínky. „Lidé se na nové značky ptají. Jejich počet však nedokážeme odhadnout. V lednu po nich bude zřejmě velká poptávka, ale pak se to pravděpodobně uklidní," předpovídá zájem vedoucí odboru dopravy a přestupků městského úřadu v Hodoníně Pavel Bránský.

Registrační značky na přání budou řidičům k dispozici od ledna příštího roku. Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda se díky nabídce značek na přání omezí případy, kdy v minulosti se někteří lidé za účelem získání zajímavých kombinací snažili podplácet úředníky.

Jedna značka stojí pět tisíc korun. Za potřebné dvě zaplatí řidič dvojnásobek. „Ministerstvo dopravy se snaží napodobit USA, kde značky na přání už mnoho let fungují. Za deset tisíc si značky určitě nekoupím. Podle mě je však vysoká cena nastavená záměrně, aby si je nemohl pořídit každý," podotkl řidič Jan Horák z Brna.

Při vytváření vlastní značky musí řidiči využívat kombinaci písmen a čísel. Výjimkou jsou písmena G, CH, O, Q a W, která se dají lehce zaměnit. Nově se bude registrační značka skládat z osmi znaků, které nahradí stávající sedmimístný kód.

Registrační značky budou doživotní a přenositelné. Pokud si majitel staršího auta koupí nové, stávající značka mu zůstane. „Všichni motoristé mají stejnou možnost pořídit si za příplatek speciální znění značky. V případě, že se dva řidiči shodnou na stejném obsahu, značku získá ten, který si podá žádost dřív," vysvětlil mluvčí Neřold.

O značku si mohou zájemci zažádat od čtvrtého ledna na městských a obecních úřadech. Pokud řidič zaplatí poplatek a úředníci schválí znění značky, žadatelé ji dostanou do patnácti dnů.

Změna nastává také ve vlastnictví registrační značky. Nově se stane majetkem motoristů. Ministerstvo dopravy pouze přidělí licenci soukromým výrobcům, kteří budou značky vyrábět.

Majitelé značek na přání budou ve svých autech víc nápadní a snáz zapamatovatelní. „Díky možnosti volby mohou lidé dělat to, co chtějí. V současné době je to naprosto běžné. Lidé budou využívat značky jako prostředek ke svému zviditelnění a sebepropagaci," vysvětlil sociolog Roman Vido.

Za zajímavá čísla na značce dokázali někteří řidiči dřív nelegálně zaplatit až několik tisíc korun. Jiní je vyloženě nechtějí. „Často potkávám zákazníky, kteří si přejí nenápadnou značku, protože nechtějí být snadno zapamatovatelní. Je to pro ně nevýhodné," uvedl majitel vyškovského autobazaru Libor Bláha.

DAVID VONDRA