Ivančice vydaly dvě tematické pohlednice. „Jedna je kreslená a na druhé je umělec v mládí. V šest večer kino uvede pořad Nezničitelný Vladimír Menšík a v osm Vladimír Menšík 75,“ uvádí Magda Černá z Kulturního informačního centra Ivančice.

Rok narození Vladimíra Menšíka nicméně vždy vzbuzoval otázky, protože se dříve se uvádělo i jiné datum. „Stalo se to, když dostal ocenění národní umělec. Ale Vládínka to nezlobilo. Říkal, že by mu to vadilo, kdyby byl ženská,“ dodává pamětník Amborzek.

Od úterka je v provozu vyhlídkové kolo na Moravském náměstí.
Opět se točí. Kolo na Moravském náměstí svezlo první zájemce

Herec patří i k nepřehlédnutelným absolventům brněnské Janáčkovy akademie múzických umění. „Divoký a živelný mladík patřil na škole do velmi silného ročníku, který byl už ve své době titulovaný jako „nezkrotná banda“. Nejprve hrál filmové komediální role, záhy přesvědčil, že je i výborným charakterním hercem,“ uvedl mluvčí akademie Luboš Mareček.

Česká televize připomíná nedožité výročí řadou pořadů. „Ve středu uvádíme povídku z oblíbeného cyklu Bakaláři a na sobotu zařazuje snímek Nespoutaný živel, v němž je Vladimír zachycen v mnoha ukázkách a vzpomínkách dcery i syna a herců Jiřiny Bohdalové, Stelly Zázvorkové, Vlastimila Brodského či Miroslava Horníčka,“ uvedla mluvčí televize Karolína Blinková.

SIMONA CÍSAŘOVÁ
OLDŘICH HALUZA