Podle ředitele Agrární komory Jihomoravského kraje Jaromíra Musila ne moc pozitivní. „Odhadujeme, že výnosy budou slabší zhruba o dvacet procent," řekl. Dodal však, že je úroda v různých oblastech kvůli lokálním odlišnostem v počasí rozdílná.

Družstvo Agro Tuřany sklízí poblíž brněnského letiště od minulého týdne. „Začali jsme ozimem. Bylo to dřív než obvykle. Nepršelo totiž a bylo sucho," sdělil vedoucí zemědělské výroby Petr Maděřič.Letošní žně už začaly. Dřív než obvykle.

Družstvo čeká průměrnou až podprůměrnou úrodu. „Pšenice snad bude pět a půl tuny na jednom hektaru. Úrodu ale mohou vymlátit kroupy," upozornil Maděřič.

Počasí se obávají i v Deblíně na Brněnsku. „Pokud přijde silný déšť, poznamená to kvalitu úrody. Z potravinářského obilí tak bude krmné," upozornil Zdeněk Soukup ze Zemědělského družstva Deblín.

Jeho družstvo Začne sklízet do čtrnácti dnů. „I tak jsou žně skoro o deset dní dřív než obvykle," řekl.

Nepříznivého počasí se však zemědělci do konce pracovního týdne obávat nemusí. Kromě těch v noci na dnešek meteorologové neočekávají silné deště. „Mohou doznívat bouřky a objevovat se slabší přeháňky," uvedla Andera Petričáková z Českého hydrometeorologického ústavu.

TEREZA KOLÁŘÍKOVÁ