Zoologická zahrada letos slaví šedesát let od svého vzniku, stejně jako hokejový klub. Právě to bylo podle Novotné hlavním důvodem pro spolupráci. Kometa se minulou neděli stala oběma medvědům adoptivním rodičem. Seznam jmen sepsali dohromady hokejisté a personál zahrady. Přispět mohli i návštěvníci. „Počet jmen se odvíjí od data narození medvědů," řekla mluvčí zoo Monika Brindzáková. Medvíďata oslavila 24. února tři měsíce od narození.

Pohlaví malých medvědů zatím chovatelé neznají. Zjistí je až při dalším očkování. Provedou ho zhruba za měsíc. Mláďata však návštěvníci možná spatří už dříve. „Mají otevřené dveře do výběhu, ale matka Cora je zatím nechce pustit ven," vysvětlil ředitel brněnské zoo Martin Hovorka. Chovatelé už je však viděli průlezem vykukovat.

Už od pátku mohou však v brněnské zoo návštěvníci spatřit nový pár levhartů. Až doteď se obě zvířata skrývala v oddělených kotcích. „Potřebují si nejdříve pár dní zvykat na nové prostředí," řekl chovatel Miloslav Walter, který má zvířata na starost. Levhartí samec Daan se do Brna dostal z nizozemského Arnhemu v úterý. Samice Minka přicestovala minulý čtvrtek z Bratislavy. Spolu nahradí starší levhartí dvojici, kterou chovatelé předají pět let staré zoologické zahradě ve Starém Oskolu na jihozápadě Ruska.

„Nový pár dal dohromady koordinátor chovu," uvedl Hovorka. Dodal, že u levhartů v evropských zoologických zahradách je velký problém s příbuzenským křížením.

Odborník vybral dvě zvířata, která nejsou příbuzná a budou se dobře snášet. „Jsou ještě mladí, to je velká výhoda. Mají větší šanci se spolu sžít," vysvětlil Walter.

Dobré soužití levhartů si přeje i Hovorka. „Snad to bude lepší než u tygrů. Ti se mají rádi, ale mláďat jsme se nedočkali," řekl. Jestli budou mít cejlonské šelmy mláďata, se ukáže až časem. Prvních potomků se však dočkají nejdříve za dva roky.

JIŘÍ HANÁK