Některá se budou stěhovat jinam, další naopak přijdou a šimpanzi se mohou těšit na nové bydlení. „Chystáme se upravit celý výběh pro šimpanzy tak, že bude až čtyřikrát větší než dosud,“ uvedl ředitel ZOO Martin Hovorka.

Také nejstarší obyvatelka zoologické zahrady, čtyřicetiletá šimpanzice Dadyna, se tak může těšit na výběh, který bude od návštěvníků zahrady oddělovat speciální sklo.

„Šimpanzi na něj v jiných zahradách rádi skáčí, takže musí být extra silné. Po stranách ale ponecháme mříže, aby měla zvířata po čem lézt,“ vysvětlil Hovorka. Několik zvířat bude už brzy muset brněnskou zoologickou zahradu opustit. Zahrada není nafukovací, takže kvůli malému prostoru odejde několik zeber, vlků a pštrosů až do ázerbájdžánského Baku, dva klokani na Srí Lanku a další zebry do amerického St. Louis a arménského Jerevanu.

„Ze zoologické zahrady v Kazani zase přivezeme deset polárních lišek a rosomáka, z Tallinu pak orla východního,“ sdělil Hovorka. Dodal, že k přesunům zvířat dojde letos na podzim, protože v tuto dobu bude pro jejich převoz nejvýhodnější počasí – žádná velká vedra ani přílišný chlad.

V brněnské zoologické zahradě se pomalu schyluje i k jednomu výjimečnému kroku. Páření levhartů, od kterého si vedení zahrady slibovalo potomky, se ne a ne podařit. Přestože mají samec a samička levharta nový výběh, jejich milostné hrátky zatím potomstvo nepřinesly.

„Uvažujeme o tom, že pokud to nevyjde ani tentokrát, přistoupíme k umělé inseminaci. Nabídku máme už dlouho, ale zatím jsme jí nevyužili, chtěli jsme to nechat na přírodě,“ vysvětlil Hovorka.

Ze zoologické zahrady z Colomba na Srí Lance by navíc do Brna mohl přijít další levhart.

Zanedlouho by se tam jedno mládě mělo narodit, a když vše dobře dopadne, svůj nový domov najde v Brně.