Taškami ověšená žena stojí na zastávce. Už pět minut netrpělivě čeká na zpožděnou tramvaj. „Kde ten řidič zase je?" honí se jí hlavou. Odpovědi se nedočká.

Podobný scénář zažívají denně mnozí Brňané. Jejich potíže letos na podzim vyřeší nové elektronické informační tabule na takzvaných chytrých zastávkách. Cestujícím oznámí, když se spoj zpozdí a upozorní je, kdy a kam případně přijede autobus náhradní dopravy.

První tabule už nyní nechává brněnský dopravní podnik instalovat na některých zastávkách na trase tramvají linek 1 a 8. Další vyrostou na linkách 2, 10 a 11. „Panelů bude celkem dvaapadesát a na všechna místa je doplníme do konce srpna," slíbila mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Fungovat v prvním zkušebním provozu začnou až v říjnu. „V září je teprve připojíme do sítě," doplnila Hailichová s tím, že například na konečných zastávkách bude panel jen jeden a další se objeví i na dispečinku v Novobranské ulici.

Kde najdete informační panely
- zastávky tramvaje linky 1 (částečně i linek 3, 9 a 11): Výstaviště – hlavní vstup, Lipová, Pisárky, Stránského, Vozovna Komín, Svratecká, Ondrouškova, Ečerova, Čertova rokle
- zastávky tramvaje linky 8 (částečně i linek 6 a 10): Židovský hřbitov, Krásného, Masarova, Kotlanova, Stránská skála, Vsetínská, Krematorium, Běloruská, Švermova, Dunajská
- zastávky tramvaje linky 2: Bohunická, Ořechovská, Moravanské lány, Moravanská, Modřická cihelna, Tyršova

Na nový informační systém se těší třeba Brňanka Alena Lhotecká. „Jestli nebude mít výpadky, jako občas mají panely na hlavním nádraží, tak je to určitě dobrá zpráva. Sama vím, jak mě štve, když na zastávce tvrdnu a nevím, co se děje," poznamenala žena.

Panely na nádraží, v České ulici či na Mendlově náměstí a jiných velkých přestupních uzlech provozuje společnost Kordis. Kromě informací o příjezdu tramvají, autobusů a trolejbusů nabízí také bezplatné připojení k internetu přes Wi-Fi. To ale panely dopravního podniku nezvládnou. „Budou pouze informovat cestující o polohách tramvají, které řídicí centrum získá ze satelitních dat GPS," objasnila Hailichová.

Kordis s dalším rozšířením svých panelů zatím nepočítá. „Momentálně neplánujeme ve velkém zvyšovat jejich počty. Tabule máme jen na velkých uzlech, v celém kraji jich je asi 130. V Brně se dobře doplní s panely dopravního podniku," sdělil šéf Kordisu Jiří Horský.

Rozsáhlejší síť připojení k Wi-Fi si přeje Marek Sláma. „Nechci platit hromadu peněz za mobilní internet, takže mě těší každé místo, kde se ve městě připojím zdarma. Patří k nim i panely na zastávkách," řekl Sláma.

Za celý informační systém dopravní podnik zaplatí přibližně deset milionů korun. „Pětaosmdesát procent z ceny pokryje dotace z Evropské unie," dodala Hailichová.

TOMÁŠ KREMR
HANA FLORIANOVÁ