Významná stavba velkého městského okruhu v Brně v oblasti Tomkova náměstí bojuje s problémy.

Jak už upozornil Brněnský deník Rovnost minulý měsíc, tak územní rozhodnutí na stavbu soud zrušil. Odvolali se proti němu totiž dvě rodiny žijící v okolí plánované stavby.

Podle nich se ale situace nemusela dostat až před soud, kdyby s nimi investor jednal. „Od začátku jsme jednoznačně deklarovali, že v žádném případě nehodláme blokovat tuto nepochybně významnou stavbu. Chtěli jsme vést korektní jednání a vždy jsme upřednostňovali mimosoudní řešení. Bohužel v tomto směru s námi nikdo dodnes nemluvil,“ stěžuje si Lenka Czajkowská, která žije v Provazníkově u­lici.

Reagovala tak na slova technického ředitele Brněnských komunikací Josefa Luňáčka, který si na začátku června postěžoval, že lidé nemuseli celou věc dávat k soudu. „Věci se daly řešit jinak než odvoláním proti územnímu rozhodnutí. Kvůli několika lidem tak bude stát celá investice,“ podotkl tehdy Luňáček. Ten už se nyní k situaci nechtěl vyjadřovat a jen odkázal na Ředitelství silnic a dálnic, které má nyní vše řešit.

„Čekáme na vytvoření hlukové studie. Oproti té minulé bude vycházet z relevantnějších podkladů. Budeme se snažit o mimosoudní vyrovnání a dohodu. Ale až podle studie zjistíme, zda třeba můžeme domy v okolí třeba vykoupit,“ podotkl vedoucí projektového týmu velkého městského okruhu Martin Kolátor z Ředitelství silnic a dálnic. Dodal, že vykoupit domy mohou, jen při překročení určitých hodnot. „Pokud ale hodnoty nebudou tak vysoké, tak budeme jednat o tom, jestli třeba nevykoupíme jen část pozemku nebo se dohodneme jinak,“ přislíbil Kolátor.

Lidem ale nevadí jen hluk. Bojí se i toho, že stavba poruší i statiku. „Stavět se bude ve vzdálenosti i osm metrů od některých domů. Bojíme se i zastínění, nárůstu hlučnosti a prašnosti,“ vysvětlila Czajkowská s tím, že chystá společně s dalšími lidmi založit občanské sdružení. „Myslíme si, že investor by měl postupovat podle svého technického-ekonomického zadání a domy vykoupit,“ doplnila Czajkowská.

Kolátor ale věří tomu, že nakonec najde investor s lidmi stejnou řeč. „Je tak možné, že se stavba nakonec nezpozdí vůbec. Pokud se dohodneme, tak lidé mohou odvolání proti územnímu rozhodnutí stáhnout,“ doplnil Kolátor. Podle něj bude nová hluková studie hotová nejspíš na začátku srpna. A ve stejném měsíci bude Ředitelství silnic a dálnic jednat i s postižený­mi lidmi.

Územní rozhodnutí zrušil krajský soud už minulý rok a jeho rozhodnutí potvrdil na začátku roku i Nejvyšší správní soud. Úsek velkého městského okruhu v oblasti Tomkova náměstí ale není jediný, které mu hrozí zpoždění. Kvůli hospodářské krizi chybí peníze na stavbu Svitavské radiály v brněnské ulici Sportovní, do které mají ústit i budované Dobrovského tunely.