Ta platí pro studenty hlavně lékařských a nelékařských oborů. Kromě pracovní povinnosti se musí připravovat i na výuku.

„Stát musí umožnit i ve vyšších stupních nouzového stavu studentům studovat, a k tomu je potřeba zrušit či přehodnotit pracovní povinnost. Studenti nemohou dlouhodobě nahrazovat chybějící pracovní síly ve zdravotnictví,“ řekl Bareš.

Podle něho je současná situace dlouhodobě neudržitelná, i kvůli zkouškovému období, které zanedlouho začne. „Pokud se blíží zkoušky a studenti tráví na základě nařízené pracovní povinnosti čas v nemocnicích či školách, pak něco musí jít stranou. Ale nemělo by to být jejich vzdělání,“ sdělil Bareš.

Nové bydlení v Brně, ilustrační foto
Ceny bytů? Stále větší drahota. Do jižní Moravy se rozlévá brněnská vlna

Doplnil, že studenti nemohou donekonečna suplovat zálohy v nouzovém stavu. Pomoci řešit situaci může síť dobrovolníků.

Každodenní povinnost studentů nastoupit do nemocnic se může podle místopředsedkyně Studentské komory Akademického senátu Masarykovy univerzity Natálie Antalové v budoucnu negativně promítnout do českého zdravotnictví.

„Studenti mají často i dvanáctihodinové služby v týdnu a vedle toho musí plnit studijní povinnosti, ze kterých nemohou i kvůli získávání odbornosti polevit. Stát totiž potřebuje stále vzdělané lékaře či nelékaře, kterých je nedostatek. Tento systém je pro studenty nyní velice demotivující a ozývají se i hlasy, že někteří chtějí tím spíše odejít do zahraničí," vysvětlila Antalová.

Řešením podle ní mohou být částečné úvazky pro studenty s pracovní povinností.