Nedávno kvůli sporu vznikla facebooková stránka Nejezděte na chalupu. A na ní to momentálně doslova vře. Každý si přitom hájí svoje. „Stránku jsme založili minulý čtvrtek, jezdila sem spousta lidí z měst a pohybovali se po obci bez roušek. Když se ale stejné doporučení ozvalo i z vládních kruhů, uklidnilo se to,“ pochválil současnou situaci zakladatel facebookové stránky Robert Ursta z Fryšavy pod Žákovou horou.

Podle něj se nejedná o žádnou občanskou iniciativu. „Šlo vyloženě jen o to, aby se zmírnil pohyb cizích lidí v obci. Nechtěli jsme se nikoho dotknout. Ale velký pohyb lidí bez roušek, to byl opravdu průšvih,“ dodal.

Komentáře o tom, zda jezdit či nejezdit na chaty a chalupy, se začaly objevovat i jinde. Lidé z vesnic se bojí zavlečení nákazy, majitelé chat a chalup by se zase rádi dostali z malých bytů v panelových domech ven, do přírody. Právě rekreační objekty se zahrádkami jim poskytují větší volnost pohybu. Ne všude se ale na lidi z města dívají skrz prsty. „Já na chalupě jsem a žádnou nevraživost jsem nezaznamenal. Ale jsem tu prakticky stále, do Brna moc nejezdím,“ nechal se slyšet Jan Kunovský z Brna, který má chalupu v Rokytně, místní části Nového Města na Moravě.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
Potřebujeme znát počty nakažených, volají starostové na jihu Moravy

Na Blanensku v rekreační oblasti kolem rybníka v obci Suchý je zhruba čtyři sta chat. Do části z nich jezdí jezdí majitelé celoročně. Podle tamního starosty Jakuba Hlubinky jsou v těchto dnech obsazené zhruba o čtvrtinu víc, než je běžné. „Chaty jsou mimo obec. Žádný problém jsme s tím, že by nám po obci couraly velké skupiny lidí a nějakým způsobem porušovali nařízení v souvislosti se šířením koronaviru, nezaznamenali. V obci je mrtvo. Místní z chatařů v tomto směru nemají obavy. Drtivá většina z nich je na chatách nebo v jejich těsné blízkosti. Mají nakoupené zásoby a do obce vůbec nechodí. Co jsem viděl, tak zodpovědně nosí roušky při procházkách v lese," řekl Hlubinka.

Problémem častých návštěv lidí z měst se někteří starostové z obcí na Vysočině začali zabývat. „Byli bychom rádi, kdyby chalupáři nyní raději zůstali doma. Vysočina není naštěstí koronavirovou infekcí tak zasažená. A bylo by dobré, kdyby to tak i zůstalo,“ konstatoval Bohumír Nikl starosta Ždírce nad Doubravou na Havlíčkobrodsku.

Do ulic jen s rouškou. Ilustrační foto
Cizinky studovaly v Brně, byly nakažené. Testy dalších studentů jsou negativní

Jak dodal, nejde ani tak o problém samotného Ždírce, ale spíš jeho venkovských místních částí - Stružince, Údav, Kohoutova a Benátek. „Ozvali se nám obyvatelé Stružince. Hlásili, že se u nich objevili chalupáři, a že se jim to moc nelíbí. Někteří obyvatelé Ždírce prý zase potkali „lufťáky“ i v Albertu ve Ždírci. Diví se, proč nejsou chalupáři doma, ale jezdí po nákupech do města. Možná nejsou nakažení, ale kdo ví,“ podotkl Nikl.

Chalupy kolem Ždírce nad Doubravou vlastní často lidé z velkých měst. Podle starosty Nikla by lidé v současné době měli používat zdravý rozum. „Obyvatelům velkých měst nepomůže, když nakažení pojedou na venkov. Jen budou roznášet nákazu dál. Měli by projevit víc ohleduplnosti ke svému okolí a nějaký čas to bez výletů na chalupy vydržet,“ řekl Nikl.

Vysočina je oblíbenou chatařskou destinací. „Na Žďársku je snad v každé obci třetina chalup využívána k rekreaci,“ poznamenal Robert Ursta.

Pohyb lidí odjinud se nelíbí ani lékařům. „Nejde o to, že bychom lidem z měst nedopřáli pobyt na čerstvém vzduchu. Ale teď by se měl každý zamyslet nad tím, jestli není druhému nebezpečný. A raději sedět doma,“ podpořila iniciativu obcí dětská lékařka z Nového Města na Moravě Eva Mátlová.