Padesát až šedesát lůžek nabídne nové zařízení v Charbulově ulici lidem s dlouhodobým psychickým onemocněním. „Jako městská část musíme shánět místo k umístění nesvéprávných lidí, protože jsou nám svěřeni a potřebují zvláštní režim," uvedla místostarostka Černovic Šárka Korkešová.

Někteří pacienti v době pobytu v nedaleké Psychiatrické nemocnici Brno totiž ztratí bydlení a jsou svěřeni do opatrovnictví Černovicím. „Kvůli psychiatrické léčebně tak přijímají Černovice spádově bývalé pacienty do opatrovnictví, i když třeba pocházejí z druhého konce republiky," uvedla místostarostka.

Pacienti v léčebně zůstávají v době nemoci nebo dokud jim to nařizuje soud. Většina z nich je ale svéprávná. „Ročně přijmeme a propustíme tři tisíce lidí, nesvéprávných je z nich jen mizivé procento," zdůraznil ředitel zařízení Marek Radimský. Propuštění lidé podle něj nepředstavují nebezpečí pro své okolí.

100milionů korun jsou odhadované náklady na opravu a přístavbu budovy staré školy v Černovicích, kde městská část plánuje zařízení centra pro důchodce a psychicky nemocné.

Projekt domova se spe-ciálním režimem kombinovaným s odlehčovací službou se zapojí do celoměstského systému služeb. „Někteří duševně nemocní nemohou žít v chráněných domech ani doma, takže je to velmi potřebné. A odlehčovací služba chybí v celém Brně," poznamenal vedoucí magistrátního odboru sociální péče Jan Polák.

Plánované zařízení poskytne lidem čtyřiadvacet hodin denně potřebnou péči. „Kdybychom měli dost terénních týmů, tak bych byla proti budování dalších ústavů. Ale v tuto chvíli žije v Brně řada starých lidí s psychicky nemocnými dětmi, kteří se obávají, co s nimi bude," vysvětlila ředitelka sdružení Práh Blanka Veškrnová. Její organizace pomáhá duševně nemocným lidem vrátit se po pobytu v léčebně do normálního života.

Opravy nepoužívané bývalé školy chce městská část zahájit v roce 2017 a trvat by měly rok. „Rekonstrukce a přístavba vyjde na přibližně sto milionů korun," vyčíslila Korkešová. Opravu má z devadesáti procent pokrýt dotace Evropské unie. Vedení Černovic chce, aby zařízení zrekonstruovalo město a budovu jim pak svěřilo do péče.

Druhou skupinou, která najde místo v prostorách v Charbulově ulici, jsou důchodci. Třicet lůžek nabídne centrum formou odlehčovací služby starším lidem. „Nechceme zbytečně zavádět nové instituce a řadu věcí lze řešit v domácí péči, ale občas pečovatelé nemohou zvládnout vše," prohlásil Polák.

Projekt pomůže lidem, kteří pečují o starší příbuzné. „Na několik dní je mohou svěřit do péče sem a třeba odjet na dovolenou," vysvětlila Korkešová.

V Černovicích tvoří důchodci třetinu obyvatel. „Část z nich do Charbulovy ulice chodila do školy a mají na to místo pěkné vzpomínky," doplnila Korkešová. Využít mohou zahradu a k dispozici jim bude doktor, rehabilitační sestry, s nimiž si procvičí motoriku, a lidé, kteří jim pomohou s hygienou. V opravených prostorách radnice městské části chce vybudovat také vzdělávací centrum.