V prvních třech desetiletích minulého století měli Brňané široký výběr, pokud váhali, kam zajít na filmové promítání. Kinům, nové zábavě se zejména se vznikem republiky, se ve městě dařilo. Kino Bio Dopz v paláci DOPZ zahájilo fungování koncem roku 1929. „Bylo prvním kinem na Moravě věnovaným výhradně zvukovému filmu. Navíc šlo o největší kino v Brně, s největším hledištěm a také s největším promítacím plátnem v moravské metropoli. Kino mělo původně osm set sedadel, po úpravách hlediště v následujících letech se počet zvýšil na 1012 míst,“ uvádí se v textu rukopisu Václava Nováka, který v roce 2013 použili kurátoři výstavy o historii kina.

Měsíční noc v parku pod hvězdárnou na Kraví hoře.
Brněnská hvězdárna slaví. Překonala rekord v návštěvnosti

Do kina Bio Dopz lidé mířili na české, ale i zahraniční filmy s titulky. V roce 1935 kino získalo název Scala. „Změna názvu se podle vedení kina uskutečnila čistě z obchodních důvodů,“ zmínila na internetové encyklopedií dějin Brna historička Milena Flodrová. Podruhé kino změnilo název v roce 1948, na několik desetiletí se v souladu s dobou jmenovalo Moskva.

Nyní se o kino stará Masarykova univerzita, která jej převzala v roce 2013 poté, co Scala jako městské kino zavřela kvůli nedostatku peněz. „Chceme ze Scaly udělat to, čím byla dřív. Premiérové kino, které Brnu představí uměleckou tvorbu,“ prohlásil v roce 2013 ředitel Scaly Radek Pernica.

Univerzitní kino Scala na Moravském náměstí v Brně má nový přírůstek. V objektu je nově otevřený univerzitní obchod Scalanterie.
Kino Scala má obchod. Nejčastěji prodává mikiny

Z historie kina
28. prosinec 1929 – první promítání
1935 – změna názvu z Bio Dopz na kino Scala
1945 – obnovení činnosti po válce
1948 – změna názvu na kino Moskva
2011 – konec kina
2013 – znovuotevření