Psí zlozvyky mohou mít i nenápadné projevy a pes si přitom vystačí s vlastní pozorností i tělem. „Zlozvykem může být například neustálé olizování tlapek. Může se jednat o projev alergie, ale pokud se pes olizuje například často v noci, což vás ruší při spaní, může to být jen zlozvyk,“ přibližuje veterinární lékařka Zuzana Bernatíková. „Nemá během té doby co dělat, vy se mu nevěnujete, tak se olizuje,“ říká.

Bohužel kromě rušení páníčků hlasitým mlaskáním nese tento zlozvyk ještě jedno riziko. Nadměrné olizování tlapek může vést k podráždění, svědění a vlhké prostředí je ideálním podhoubím pro vznik kvasinkové infekce.

Ilustrační snímek
Pes s dítětem v posteli? Pozor na alergie a parazity, varuje veterinářka

Mezi zlozvyky můžeme zařadit také skákání na člověka. Odborníci se shodují, že jsou to pozůstatky téměř prehistorického chování, kdy ještě psi žili bez lidí. U vlků můžeme dodnes pozorovat, jak vlčata vyskakují k matce a olizují jí tlamu v očekávání potravy. Jak psa skákání, které často provází poštěkávání, kňučení i ztráta moči, odnaučit, radí veterináři z děčínské Kliniky malých zvířat Hanzlík a Křeček.

„Zkusit to můžeme pomocí plechovky s mincemi. Z takového chrastění bolí uši i nás, a což teprve psa,“ vysvětlují. „Plechovku umístíme do blízkosti vstupních dveří a v momentě, kdy pes vyskočí, plnou silou zatřeseme a zavelíme Nesmíš! Pes si příště dobře všímá, kdo drží tu nepříjemnou věc a na koho tedy nemá skákat,“ doplňují výchovný postup veterináři.

Zmlsanost a žebrota se musí krotit rázně

Možná ale vůbec nejčastěji se zlozvyky pojí se stravovacími návyky. Psí zlobení má v tomto ohledu široký repertoár. Oblíbenou psí kratochvílí bývá průzkum odpadního koše. Kromě toho, že svým počínám nadělá nepořádek, konzumace odpadků mu může nepříjemně potrápit žaludek. Ještě horší následky tak může mít kontakt s odpadky kolem popelnic venku nebo jen tak poházených v přírodě.

Pes u veterináře. Ilustrační snímek
Na podzim může psy potrápit psincový kašel. Nejlepší obranou je včasná prevence

Důležitá je v tomto ohledu hlavně prevence. „Učte jej od štěněte reagovat na povel fuj odvrácením hlavy od nalezeného předmětu. Pokud budete dostatečně rychlí a důslední v podávání obzvlášť chutné odměny za dobře splněný cvik, nebudete muset později psa nahánět a tahat mu úlovky z huby,“ radí veterinářka a autorka mnoha titulů o výchově psů Hana Žertová.

Kromě odpadků se můžeme setkat také s náklonností k požírání exkrementů. Psa, který tyto sklony má, by měl páníček na procházkách neustále sledovat a v případě potřeby psa přivolat k sobě a jako náhradu za nevoňavý mls mu dát vlastní pamlsek.

Velká záliba v jídle často vede psy i k žebrání, když lidé okolo jedí. Strkají čumáky do kolen, kňučí, vynucují si pozornost strávníků, případně se opírají o stůl. Nebo rovnou kradou krájené maso z kuchyňské linky.

Psům starším deseti let hrozí vyšší riziko demence
I psům hrozí demence. Postihuje hlavně neaktivní zvířata starší desíti let

Základ pro odnaučení zlozvyku je tentokrát v disciplíně majitelů. Důsledně nesmí psovi z talířů nijak přilepšovat během konzumace, ani mu dávat zbytky lidského jídla poté. Dodržovat by se mělo také pravidlo, že pes jí pouze ze své misky a v daný čas. „Když pes začne loudit, vůbec si ho nevšímejte a pošlete ho na jeho místo. Také na psa nemluvte laskavým tónem, bude si myslet, že když takto kouká, je to v pořádku a bude v tom nadále pokračovat,“ vysvětluje odborník na psí výživu Martin Pučálka.

Lidské zlozvyky
Nejen psi mají sklony k nešvarům. Velká část páníčků zase trpí zlozvyky vůči svým mazlíčkům. Mezi ty nejčastější patří zanedbaná péče o chrup. „Velká část majitelů zuby psa vůbec nekontrolují, natož aby psům aktivně zuby čistili. Pravidelná ústní hygiena je přitom cestou, jak předejít zánětům nebo nánosům zubního kamene, který se složitě ze zubů sundavá,“ říká veterinář Jiří Žák. Odstranění zubního kamene se přitom neobejde bez narkózy.

Stravovací návyky psa často pokazí člověk tím, že psovi nedává krmivo ve stejném množství a ve stejný čas. Nepravidelnost se negativně odráží na zažívání.

Neplechu může také nadělat překrmování nebo rovnou krmení něčím z lidského jídelníčku nebo podávání velkého množství pamlsků.